Bleken – natuurlijk witte tanden

Het bleken van tanden wordt populairder. TCV is van mening dat bleken altijd op een verantwoorde manier moet gebeuren. Mooie, witte tanden wil zeggen natuurlijk, witte tanden. Oftewel: een gebit wat de natuurlijke situatie benadert en niet onnatuurlijk wit is. Daarbij brengt het bleken van tanden ook risico’s met zich mee. Daarom raden wij altijd en ten zeerste aan om uw tanden alleen te laten bleken door ervaren professionals.

Tanden kunnen door verschillende oorzaken verkleurd zijn.

Uitwendige verkleuringen: (d.w.z. de buitenkant van de tand is verkleurd)

Het kan aangeboren zijn:

Berucht in dit verband is ondermeer de tetracycline-verkleuring die tijdens de zwangerschap ontstaat bij het kind door antibiotica gebruik van de moeder, en pas later bij het doorbreken van de eerste blijvende tanden zichtbaar wordt als een lelijke donkerbruine verkleuring.
Het ontstaat “geleidelijk” in de loop van het leven:

Door het binnendringen van allerlei kleurstoffen uit de voeding, staan tanden het hele leven bloot aan verkleuring. Koffie, thee, roken, wijn etc. zijn in dit verband goede voorbeelden.

Inwendige verkleuringen: (de oorzaak is binnen in de tand gelegen)

Als een zenuw van een voortand afsterft en de “dode’ inhoud van het wortelkanaal blijft zitten, kan dit een forse blauwgrijze verkleuring geven. Verder kunnen wortelkanaalcementen soms lelijke verkleuringen geven.

Het behandelen van uitwendige verkleuringen

De verkleuringen die vaak dieper in het glazuur van de tand zitten, kunnen niet meer worden weggepoetst. Er zijn wel tandpasta’s op de markt die bleekmiddelen bevatten, maar hun werking blijft altijd beperkt. Sterk slijpende tandpasta’s kunnen we in dit verband ook noemen, maar deze verwijderen ook slechts de oppervlakkige laag aanslag (al dan niet verkleurd) op de tand. Het professioneel bleken van de tanden is echter tegenwoordig een methode die wel degelijk werkt. Het bleken door de tandarts kan op twee manieren worden gedaan:

Tanden kunnen direct in de stoel bij de tandarts worden gebleekt door middel van een hoge concentratie Carbamideperoxide, waaruit waterstofperoxyde vrij komt. Deze methode is vooral zinvol als er slechts een tand of een gedeelte van een tand verkleurd is.

Patiënten kunnen ook thuis bleken. Voor het thuisbleken maakt de tandarts een afdruk van het gebit zodat een op maat gemaakte doorzichtige rubberen mal of “lepel” gebruikt kan worden. Deze “lepel” zorgt ervoor dat het bleekmiddel tegen de tanden aan blijft zitten en niet in de mond loopt. Als het materiaal te lang in contact komt met het tandvlees kunnen er namelijk forse irritaties ontstaan. Deze methode is vooral nuttig als er meerder tanden of een heel gebit moet worden gebleekt. Bij deze methode wordt er een gel in de lepel aangebracht en wordt deze het liefst gedurende 5 uur, vijf dagen lang ingehouden.

Door middel van deze methodes is het volgens wetenschappelijk onderzoek in meer dan 85% van de gevallen mogelijk wittere tanden te krijgen, bij bleken gedurende twee weken.

Het resultaat is bovendien blijvend; de tanden kunnen wel weer wat verkleuren, maar de behandeling valt na een (paar) jaar gemakkelijk te herhalen. Een nadeel kan zijn dat er tijdens het bleekproces pijnlijke tanden ontstaan.

Mocht dit optreden, dan kan minder intensief bleken een oplossing brengen. Ook spoelen met een NatriumFluoride oplossing kan helpen. Neem altijd contact op met uw tandarts in zo’n geval.

Schade aan de tanden is niet bekend, doch er kan een tijdelijke porositeit in het glazuur worden waargenomen, die echter hersteld door de beschermende werking van het speeksel en door te poetsen met een Fluoride houdende tandpasta.

Witte vullingen en kronen bleken niet mee. Bovendien zijn bepaalde verkleuring van dien aard, dat ze ook na intensief bleken niet te verhelpen zijn. Hier kan de tandarts pas achter komen, als het bleken eerst daadwerkelijk op de juiste wijze is toegepast en dit geen resultaat geeft. Andere oplossingen zoals een porseleinen facing, een witte vulling of een kroon is dan alsnog een uitweg. Dit is uiteraard een methode die minder “vriendelijk” is voor de tand zelf.

Voor informatie over de kosten van de behandelingen kunt u contact met ons opnemen.

Het behandelen van inwendige verkleuringen

De tandarts kan de donkere of verkleurde “dode” tand eerst voorzien van een goede zenuwbehandeling. (verwijzen) Hierna kan de zgn. “Lopende bleekmethode” worden toegepast.

Nadat de tandarts de wortelkanaalvulling heeft afgedekt met een goed afsluitende laag cement, wordt er gedurende een week Natriumperboraat ingesloten, aangelengd met water. De tand wordt afgesloten met een noodvulling. Deze stof maakt ook weer waterstofperoxyde vrij, die een blekend resultaat heeft. Meestal moet deze stof nog een- of tweemaal worden vervangen, waarna het gewenste resultaat bereikt wordt. Uiteindelijk wordt de tand definitief afgesloten met een goede witte vulling.

Hier geldt ook weer, dat niet in alle gevallen resultaat kan worden behaald. Eerst proberen blijft het devies, alvorens over te gaan tot uitgebreidere methodes zoals kronen of facings.

Alternatieven of aanvullingen

Als het resultaat van de bovengenoemde methodes toch wat tegenvalt, kunt u altijd in overleg met uw tandarts bepalen, wat er verder nog mogelijk is. Porseleinen facings, kronen of witte vullingen kunnen hele goede diensten bewijzen, doch dit zijn in vergelijking met het bleken veel kostbaardere behandelingen, die tevens veel meer de bestaande tand aantasten.

Voorop staat altijd wel: Eerst bleken, en dan verder zien!