Endodontologie

Binnenin een tand of kies bevindt zich zacht weefsel dat bestaat uit bindweefsel, bloedvaten en zenuwweefsel. Dit weefsel wordt pulpa genoemd en bevindt zich in het zogenaamde wortelkanaalstelsel. Wanneer een gebitselement wordt aangetast door tandbederf of door een ongeval, kan de pulpa in contact komen met bacteriën of beschadigd raken. Bacteriën veroorzaken altijd een ontstekingsreactie van het pulpaweefsel. Een enkele keer leidt dat tot pijnklachten, maar meestal resulteert een ontsteking in het afsterven van de pulpa. Wanneer de pulpa is afgestorven, hebben bacteriën vrij toegang tot het wortelkanaalstelsel. Uiteindelijk kan deze infectie een ontsteking in het kaakbot tot gevolg hebben: een wortelpuntontsteking.

Een wortelkanaalbehandeling heeft twee hoofddoelen: het desinfecteren van het wortelkanaalstelsel en het afsluiten van het wortelkanaalstelsel om een nieuwe infectie te voorkomen.

Een tandarts kan uitstekend een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Het komt echter voor dat er sprake is van een complexe situatie. Bijvoorbeeld een afwijkende vorm van het wortelkanaalstelsel of een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling waardoor de ‘eigen’ tandarts niet bij de haard van de infectie kan komen of de wortel goed kan afsluiten. In dit geval kan uw tandarts verwijzen naar een tandarts-endodontoloog. Een tandarts-endodontoloog heeft na de studie tandheelkunde, een 3-jarige universitaire opleiding in de endodontologie afgerond én is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE).