Informatie over de behandeling van de preventie-assistente

Algemeen

Het tandvlees vormt het fundament van uw gebit. Zonder gezond tandvlees is het onmogelijk een gezond gebit te houden. Zorg aan uw tandvlees en preventie van tandvleesproblemen vormen dan ook een belangrijk onderdeel van onze praktijk. De basiszorg aan uw tandvlees wordt binnen onze praktijk verricht door onze preventie-assistentes. De preventieassistente is een tandartsassistente die, na jarenlange werkervaring, een aanvullende opleiding heeft gevolgd om deze basiszorg aan uw tandvlees te kunnen verlenen.

Waarom verwijzing preventie-assistente?

Uw tandarts heeft een aandachtspunt voorzien met betrekking tot uw tandvlees. Vanuit preventieve aard wordt u doorverwezen naar de preventie-assistente om verdere problemen aan uw tandvlees te voorkomen. Deze zorg wordt binnen TCV verricht door onze preventie-assistentes.

Wat kunt u verwachten?

De preventie-assistente heeft van uw tandarts al vernomen waarom u bent doorverwezen. Niettemin zal de preventie-assistente u uitleggen wat u van haar kunt verwachten. De preventie-assistente zal de situatie van uw tandvlees bekijken en hiervan verslag doen aan u. De preventie-assistente zal u direct behandelen voor de aandachtspunten.

De preventie-assistente is bevoegd om zelfstandig de volgende zorg te verlenen:

– Het geven van mondhygiëne instructie;
– Het verwijderen van ‘oppervlakkig’ tandsteen;
– Het sealen van kiezen bij kinderen;
– Het geven van fluoride behandelingen bij kinderen;
– Het maken van gebitsafdrukken;
– Het verzorgen van bleekbehandelingen.

Wat gaat de behandeling kosten?

Jeugdigen tot 18 jaar krijgen de kosten van de preventie-assistente volledig vergoed uit de basisverzekering. TCV rekent via Infomedics rechtstreeks af met de zorgverzekeraar.

Voor volwassenen betekent het meestal instructie en tandsteen verwijderen. Deze verrichtingen gaan op basis van tijd. De overheid heeft daarvoor een bedrag van € 13,07 per 5 minuten vastgesteld.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is een verkalkte laag tandplak. Het uit zich meestal als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen kan zich ook onder het niveau van de tandvleesrand vormen waardoor het tandvlees geïrriteerd kan raken.

De preventie-assistente behandelt alleen het tandsteen dat boven het tandvlees zit.

Voor vragen en/of opmerkingen omtrent uw verwijzing naar de preventie-assistente kunt u deze aan uw eigen tandarts stellen.